Vicky reageert op het verhaal van Els: “Mijn pleidooi voor digitale middelen in 489 woorden.”



Een mooi en belangrijk pleidooi, Els, dat ik zeker ondersteun! Zeker gezien de huidige tijd waarin digitale middelen niet meer weg te denken zijn, ook niet uit de (geestelijke) gezondheidszorg. Ik ben zelf zoals je weet ook groot voorstander voor het beter integreren van digitale voorzieningen binnen ons werk en behandelaanbod. In plaats van dat veel collega's het zien als extra tijdsinvestering, heb ik juist de ervaring dat het tijdbesparend is, onder meer doordat cliënten zich al hebben kunnen inlezen, oefeningen hebben gemaakt en dagboeken bijgehouden, waardoor je dit niet meer allemaal samen hoeft door te nemen, maar alleen nog de dingen die extra aandacht behoeven. Dit biedt ruimte voor meer diepgang tijdens de gesprekken zelf.



Ik heb de ervaring dat cliënten het zelf ook prettig vinden buiten de behandelcontacten op een gebruiksvriendelijke manier aan de slag te kunnen met oefeningen en dingen nog eens rustig na te lezen. Als het nodig is, kan er snel en veilig gebruikgemaakt worden van de chatfunctie. Zoals je zegt is hierin wel veel te verbeteren, zoals het koppelen van EPD, de ROM en Minddistrict, en nog idealer ook de systemen buiten de instelling (uiteraard de privacy in acht nemend). Dit zou het werk een stuk makkelijker en efficiënter maken!



Ik werk als psychiater bij de afbouwpoli en daar werken we standaard met Minddistrict (gebruik van modules, monitoring van klachten en chatfunctie), waarbij we terughoren dat dit een prettige manier van werken is, die door cliënten als professioneel en betrokken wordt ervaren. Daarnaast is het een voordeel dat we ook cliënten van buiten de regio (online) kunnen begeleiden. Ook bij mijn werk als psychiater bij poli depressie in de Nieuwe Valeriuskliniek zet ik Minddistrict standaard in bij zowel farmacologische als psychotherapeutische behandelingen en doe ik mijn best om collega's hiervoor te enthousiasmeren. Als het gebruiksgemak voor werknemers en cliënten toeneemt, onder meer door de digitale middelen te blijven verbeteren en aan elkaar te koppelen, zal eHealth onze zorg (nog) beter en efficiënter maken.



- Vicky, psychiater



Wat denk jij?

Deel jouw mening, jouw kijk, jouw unieke standpunt.

Upload hier jouw verhaal