Zorg eerst voor jezelf en daarna voor anderen en je omgeving. Met andere woorden en simpel gezegd: ik eerst! Soms lijkt dat egocentrisch, maar dat is het juist niet. Het is wat je als mens en als hulpverlener als eerste zou moeten leren: goed voor jezelf zorgen. Met zelfcompassie en mildheid.



Zelfzorg is iets waar ik veel aandacht aan besteed in mijn werk en daarbuiten. Zeker nu ik in mijn persoonlijk leven in een ingewikkelde en verdrietige situatie verkeer, is het zelfs belangrijker dan ooit. Hoe slechter het met mij gaat, hoe meer ik de focus op goede zelfzorg moet gaan richten, omdat dit me helpt, troost en steunt.



Ik spreek veel cliënten die van alles hebben meegemaakt en ik wil goed naar hun verhaal kunnen luisteren. Dat vraagt dat ik hier ruimte voor heb. Ik merkte dat ik door mijn persoonlijke situatie soms te veel in beslag werd genomen en niet altijd goed naar het verhaal van de ander kon luisteren. Het ging ook wel eens irriteren of het maakte me boos. Daar ging ik me dan vervolgens weer schuldig over voelen. Tot ik ging begrijpen dat ik even geen ruimte had om ook nog voor anderen te zorgen. Ik ben toen stappen gaan ondernemen en ruimte voor mezelf gaan maken. Toen lukte het weer beter om voor anderen te zorgen en werd het ook weer leuk. Sinds ik snap hoe het werkt, wordt goed voor jezelf zorgen in ene een stuk makkelijker. Het is iets wat altijd aandacht nodig heeft en soms net wat meer.



Op mijn werk betekent zelfzorg dat ik op tijd even een pauze neem, het liefst met collega’s ga lunchen of even naar buiten. Om dan vervolgens de ruimte te voelen en interesse te tonen voor collega’s en cliënten. Het betekent ook dat ik hulp mag vragen en mag blijven leren. Stel jezelf de vraag waar je blij van wordt in je werk en kijk of je dat kan uitbreiden. Doen waar je goed in bent geeft energie en is effectief. Besteed aandacht aan teambuilding. We hebben elkaar nodig.



In mijn persoonlijk leven betekent goede zelfzorg dat ik veel in de natuur ben, aan het wandelen, hardlopen, zwemmen in koud water, met familie en vrienden zijn, zingen, yoga en tijd om te lummelen. Het is belangrijk dat ik mezelf blijf voeden. Ik heb het vaak met mijn cliënten over het belang van goede zelfzorg en hoe dat voor die ander eruit kan zien. Ik vind het boeiend om cliënten hierin te stimuleren. Dat is weleens een uitdaging, omdat ik meemaak dat door stress cliënten het belang van goede zelfzorg niet zo zien. Het is fijn als het kwartje dan valt bij cliënten en dat ik mag meemaken wat voor stappen zij zetten in hun zelfzorg. Dat geeft veel voldoening.





- Monique, GGZ-agoog

Wat denk jij?

Deel jouw mening, jouw kijk, jouw unieke standpunt.

Upload hier jouw verhaal