Nadat ik in november 2020 na twintig jaar stopte met gebruiken, kon ik na zeven weken kliniek en een dagbehandeling het hoofdstuk ‘actieve’ verslaving sluiten. Een nieuwe wereld ging voor me open, namelijk een wereld zonder drugs. Ik heb me meer dan eens afgevraagd hoe andere mensen dit deden, door mijn autisme ben ik gevoelig voor geluiden en raak ik snel overprikkeld. Zonder koptelefoon een winkel in of reizen met het OV was in het begin echt een no go. Ergens tijdens deze periode sprak ik met een oud-collega, hij vroeg me wat ik nu deed en ik vertelde hem dat ik nog in de ziektewet zat. Hij vertelde op zijn beurt dat hij nu eigenaar van een ICT -opleidingsinstituut was en nodigde me uit om eens te komen praten. Van dat praten kwam een werkervaringsplaats (als projectcoördinator) en zo bouwde ik mijn uren terug op naar 18-20 uur.
Saskia (IPS Jobcoach) en ik maakten, op aanraden van de psychiater van het FACT-team, kennis in mei 2022. Ik was toen net een tijdje klaar met een Werkfit-traject via het UWV en werkte nog op de werkervaringsplaats in Haarlem. Eind oktober konden we, na een kennismaking met de arbeidsdeskundige, starten met het IPS-traject. Na het maken van een plan en een update van mijn cv zijn we vrij snel gaan zoeken naar mogelijk geschikte vacatures. Na een aantal vacatures die helaas niet aansloten, kreeg ik van Saskia de tip op eens op de website van Swink te kijken. Swink is een internetbureau in Amsterdam. Er stond een vacature voor de functie Data Entry medewerker. Hier heb ik op gesolliciteerd en ik ben aangenomen.
Begin januari begon ik bij Swink. In de eerste weken hebben Saskia en ik wekelijks, soms vaker contact gehad. We bespraken waar ik tegen aan liep tijdens het werk, maar ook wat het werk voor uitwerking had op mijn privéleven. Ook ging het over hoe om te gaan met collega’s en wat te doen als ik merkte dat het minder goed ging. We maakten bijvoorbeeld een signaleringsplan voor op werk. Het project zou tot eind mei duren, maar na een week of 6 werd duidelijk dat er een vacature voor de rol van Onderzoeker Digitale Toegankelijkheid vrij kwam.
Mijn teamleider vroeg of ik geïnteresseerd was en maakte kenbaar dat zij het wel zagen zitten. Ik heb gesolliciteerd en ben nu gestart met een opleiding van een half jaar waarin je klaargestoomd wordt als junior onderzoeker. Hier ben ik nu bijna drie maanden mee bezig, bijna op de helft dus. Het fijne van Swink is dat er meer mensen met autisme werken. Er wordt gezorgd voor een prettige en rustige werkomgeving en je krijgt als de begeleiding die nodig is. Bij Swink wordt de nadruk gelegd op de kwaliteiten die autisme met zich meebrengt: bijvoorbeeld een sterk ontwikkeld analytisch en probleemoplossend vermogen.
Ik had een half jaar geleden niet gedacht dat ik nu zou staan waar ik nu sta: een vaste baan in het vizier, fijne collega’s en een werkgever die mijn autisme naar het positieve weet te trekken. Ik ben Saskia heel dankbaar dat zij naast mij stond op het moment dat het moeilijk was. Ik kijk uit naar de komende maanden bij Swink en hoop eind augustus mijn certificaat Onderzoeker Digitale Toegankelijkheid in ontvangst te mogen nemen.
- Eva, cliënt