Ik weet zelf nog niet eens zo heel lang hoe mooi het werk in de ggz is. Ik ben opgeleid als verpleegkundige, werkte in een verpleeghuis en later in een huisartsenpraktijk. Daar kwam ik in aanraking met de ggz. De verhalen van mensen met psychische problematiek lieten me niet los. Ik heb gekeken wat voor mij de mogelijkheden waren in de ggz en in september vorig jaar kon ik bij Westerpoort terecht. Ik werk nu als persoonlijk begeleider. Natuurlijk moest ik een flinke inhaalslag maken in mijn kennis over ggz, maar dat vond ik juist interessant.



Ik ben dus relatief nieuw. En heel enthousiast. Ja, natuurlijk merk ik dat de druk op de zorg groot is, maar ik ben fris binnengekomen en zit bomvol energie. Aan de mensen die al langere tijd in de ggz werken, merk ik dat zij de druk sterker voelen. Het werk wordt steeds complexer, medewerkers moeten continu meegaan in de veranderingen in de zorg en trainingen volgen om hun kennis up-to-date te houden. Dat wordt wel als belastend ervaren.



Het is mooi dat we ons kunnen blijven ontwikkelen, waardoor we steeds betere en complexere zorg kunnen bieden. Maar soms ben ik bang voor de gevolgen die het heeft voor het personeel. Ik maak me zorgen om de vacatures die nu al openstaan. Op korte termijn gaat ook nog een aantal collega's met pensioen. Het is een grote uitdaging om de vacatures opgevuld te krijgen. En als de zorg dan complexer wordt, ben ik bang dat de mensen die er nog zijn onder de druk kunnen bezwijken en ander werk zoeken of in de ziektewet komen. En dan worden de problemen steeds groter. In de basis moet er een vast, sterk team staan waar je op kunt terugvallen. Als je merkt dat dat afbrokkelt, dan wordt het werk nog zwaarder.



Wat zou kunnen helpen, is als we een positief beeld geven van de ggz en zo andere verpleegkundigen enthousiast maken voor dit werk. Wanneer de ggz in het nieuws komt, is het vaak negatief, omdat er bijvoorbeeld agressie is geweest. Het zou zo fijn zijn als we de andere kant laten zien. We krijgen hier veel ruimte om zelf de dag in te delen en bijvoorbeeld eens met een cliënt naar de zonsondergang in Zandvoort te gaan kijken, omdat dat al zo lang op zijn wensenlijstje staat. We kunnen aangeven wat roostertechnisch goed voor ons werkt en als je nieuwsgierig bent, kun je op andere afdelingen gaan kijken en trainingen volgen die je meteen kunt toepassen.



Ik zou zeggen: meer reclame voor GGZ inGeest. We kunnen af en toe een filmpje maken en het op social media posten of een interview geven voor de wijkkrant. Of we kunnen met een klein bedrag een evenement sponsoren dat hier in de buurt wordt georganiseerd. Zichtbaar zijn, daar gaat het om. Zo trekken we misschien de mensen die we nodig hebben. GGZ inGeest heeft gewoon veel te bieden.



- Jessica, verpleegkundige



Wat denk jij?

Deel jouw mening, jouw kijk, jouw unieke standpunt.

Upload hier jouw verhaal