De meeste tijd die de cliënt hier doorbrengt, is vaak met mij als casemanager. Ik ben de spin in het web, die de cliënt verbindt met elke collega die hij (en dan bedoel ik ook zij) nodig heeft om zijn doelen te behalen. Drie jaar geleden miste ik daar toch iets in. Hoe kan ik de cliënt nog meer ondersteunen en verder helpen? Dit heb ik gevonden in de opleiding psychosociale therapie. Een opleiding die uit de hoek komt van de persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie. Nu stimuleer ik de cliënt om in contact te komen met de situatie waarin hij zich bevindt en hoe hij deze situatie beleeft. Daarvoor kan ik diverse therapievormen inzetten, afgestemd op wat nodig is.



De persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie is nu de basis van waaruit ik werk als casemanager. De verschillende therapievormen kunnen uit alle psychologische stromingen komen. Net wat goed aansluit bij de cliënt. Door de therapievormen, gecombineerd met mijn ervaring binnen de ggz, kan ik integraal werken. In de praktijk betekent dat dat ik cliënten voorbereid voor een psychologisch traject, waar ze in eerste instantie nog niet klaar voor waren. De samenwerking met mijn collega-psychologen is daarbij heel erg fijn.



Vanuit mijn visie werk ik niet om de cliënten klachtenvrij te maken, maar om eraan bij te dragen dat de cliënt met zijn klachten om kan gaan in het leven dat hij wil leiden. Dit doe ik door aan te sluiten bij iemands waarden, normen, spiritualiteit en cultuurgebonden beleving van zijn situatie. Mijn ervaring is dat daardoor een persoonsontwikkeling ontstaat die ervoor zorgt dat klachten afnemen. Sinds ik de opleiding psychosociale therapie heb gedaan, heb ik veel meer behandelkwaliteiten in kunnen zetten dan alleen begeleiding. De opleiding was een post-hbo van 2,5 jaar, een aanvulling op mijn opleiding tot ggz-agoog, en een mooie aanvulling binnen de ggz. Ik zie mijzelf als casemanager in de toekomst dan ook veel meer behandelen. Ik denk eraan om nog een cursus ACT of CGT-werker te doen. Mijn werk zou een mooie aanvulling zijn op het werk van de psycholoog. Op die manier kunnen wij samen de zorg geven die de cliënt nodig heeft.



- Cindy, casemanager



Wat denk jij?

Deel jouw mening, jouw kijk, jouw unieke standpunt.

Upload hier jouw verhaal